LIFECASTING - kreativní odlévání nejen lidského těla

23.03.2011 00:00

Co je lifecasting?

Jde o nový druh kreativní techniky a umělecké tvorby, který naše studio jako první v Čechách praktikuje, rozvíjí, snaží se ho dále rozšiřovat a dostávat ho do povědomí mezi ostatní.

Lifecasting je defakto nazýván proces kreativní tvorby trojrozměrné kopie lidského těla a a jeho částí, pomocí vytvoření formy a následného vylití  formy např. umělým kamenem, pryskyřicí nebo čímkoliv co Vás napadne.  Nejčastěji se zhotovují torza, ruce, nohy, obličeje, poprsí, dětské ruce a prakticky jakékoliv části lidského těla a i vlastně člověka celého. V porovnání s ostatními tvůrčími technikami reprodukce lidského těla se lifecasting vyznačuje dokonalými až reálnými detaily např. až na úrovni otisků prstů nebo pórů v pokožce.

Technikou lifecastingu se dá odlévat nejen lidské tělo ale i různé předměty nebo reliéfy. V kombinaci s malbou a plastikou  se dá využít i tvorbě plastických obrazů.   

Po odlití se výsledná kamenná kopie  může dále povrchově upravovat, patinovat, barvit, impregovat, malovat, komponovat, opracovávat. Nejčastěji se používá patina šelakem, voskem, akrylovými barvami, anilínkami, akvarely, prášky kovů, které se mohou chemicky oxidovat.

Tvorba není náročná na vybavení, stačí většinou jen špachtle na míchání, nádoby a model a materiály k výrobě forma a umělého kamene. Práce je to velice zajímavá, nenáročná na podmíky. tuto techniku můžete běžně používat i doma. Materiály Vám nabízíme v našem e-shopu za velmi příznivých cen. www.formik.net